Forskelle
Indkøb og serviceudbydere
Processen med at anskaffe digitalt indhold og gøre det tilgængeligt på en tjeneste varierer fra land til land.
I Finland og Sverige bruger man udbud til at finde faste indholdsleverandører, mens man i Danmark forhandler individuelt med de enkelte forlag.
Finland er med deres nye tjeneste ”elibrary”, der åbner i april 2024 i gang med at samle både national og international litteratur, samt forskellige typer af kulturelle produkter (magasiner, musik og film mv.), på den samme tjeneste. I resten af Norden har man forskellige tjenester til forskelligt indhold.
Der er også forskelle på om et land selv har stået for opbygning og udvikling af en tjeneste eller om man benytter eksisterende kommercielle tjenester. I Danmark og Sverige gør man begge dele, mens man i Finland selv har opbygget sin egen tjeneste baseret på open source teknologi.
Finansieringsmodeller
Finansieringsmekanismerne for tjenesterne varierer. I Finland og Sverige finansieres tjenesterne blandt andet ved en fast pris pr. borger i kommunen, men bibliotekskommunen kan selv bestemme om de vil tilslutte sig ordningen eller ej.
I Danmark kan man kun som bibliotek tilbyde borgeren adgang til eReolen, hvis man er medlem af Foreningen Det Digitale Folkebibliotek, og har man adgang til eReolen betaler man også automatisk for et fælles forbrug af titler i en national abonnementsordning (ud over betaling for lokalt brug af licens- og klik-titler).
I Norge suppleres den digitale samling, bibliotekerne kan tilbyde borgerne, med en samling frit tilgængelig norsk litteratur, som indkøbes i regi af Norsk Kulturråd.