Status
Titeludbuddet kan være ubegrænset og forholde sig til alle nordiske forfatteres udgivelser på et nordisk sprog udgivet i Norden, eller det kan være begrænset af én eller flere faktorer, hvoraf de enkleste er enten at begrænse til de fysiske titler, der købes til ét af de nordiske specialbibliotekers biblioteker, eller endnu strammere til kun at inkludere nominerede titler til Nordisk Råds Litteraturpriser.
Begrænsning til de af de fysiske biblioteker indkøbte titler giver ideelt en digital spejludgave af den fysiske samling, men den tilstræbte elegance ødelægges dels af, at de fysiske biblioteker har indkøbspolitikker, der ikke automatisk giver mening digitalt, og dels af at det ville være et mirakel, hvis man kunne forhandle sig på plads med forlag om alle titlerne.
Begrænsning til prisnominerede titler vil styrke brandet og give en logisk begrænsning, men er også en meget lille pulje af titler til et digitalt tilbud. Dog kan det være et glimrende sted at starte.
Sprog
Tilbuddet kan begrænse sig til litteratur på originalsproget eller tillige inddrage oversættelser. Der foreligger ikke statistik på, hvor mange nordiske titler, der oversættes til andre nordiske sprog, men i al fald de nominerede til Nordisk Råds Litteraturpriser bliver typisk oversat til flere af de andre nordiske sprog. At inddrage oversættelser mangedobler potentielt udbuddet.
Sprogproblematikken hænger til dels sammen med brugerproblematikken, som er beskrevet i næste afsnit.
Formater
Forlagsbranchen er i rivende udvikling. Før var ebogen det primære produkt, men lydbogen har marcheret frem de sidste mange år, så mange forlag nu ser lydbogen som det primære produkt. Dog udkommer kun få lydbøger stadig uden en tilsvarende ebog, mens det modsatte er meget almindeligt.
Det er derfor sådan, at den digitalt tilgængelige nordiske litteratur i praksis allerede findes som ebøger, og en del af dem ligeledes som lydbøger. Pga. den eksplosive udvikling i AI-værktøjer synes der at være et skifte tilbage til ebogen, hvorfra oversættelser og indtaling i stigende grad håndteres af AI. Lydbøger har traditionelt været meget dyrere end ebøger, ikke mindst på grund af produktionsomkostninger med indtalere, men det kan ændre sig, når der ikke længere skal bruges indtalere og dyr lydstudietid.
Faktum er, det vil være nemmere at starte op kun med ebøger. De er typisk billigere, og set-uppet vil kun kræve en teknisk ebogslæserkomponent (en såkaldt ”reader”)
Inkluderes lydbøger bliver løsningen dyrere, og der kræves tillige en teknisk lydbogsafspiller-komponent (en såkaldt ”player”), men til gengæld vil man kunne tage del i den rivende udvikling, der er i lydbogsbrugen generelt i Norden. Men inden der tages en beslutning herom skal man tage EU-direktiv 2019/882 af 17. april i betragtning. For det er ikke sikkert, at man fra 28. juni 2025 vil kunne tilbyde ebøger uden mulighed for oplæsning.
EU-direktiv 2019/882 af 17. april 2019
Status på EU-direktiv er at det skal implementeres i de nationale lovgivninger. Det er EU-direktiv 2019/882 af 17. april 2019 da også blevet, men der forestår i de enkelte nordiske lande stadig et udredningsarbejde om, hvordan den nationale lovtekst skal fortolkes. Oprindeligt havde forlags- og bibliotekssektoren håbet, bagkataloget ville kunne undtages, altså titler udkommet før lovens ikrafttrædelse. Det er ikke sket. Til gengæld forhandles der stadig om, hvordan bagkataloget kan behandles, så hele den digitaliserede, litterære litteraturarv ikke mistes. Det vil nemlig kun kunne betale sig for forlagene at gøre et mindre antal ældre titler lovmedholdelige. I Danmark vil man med stor sandsynlighed ende med en minimumsgrænse målt på omsætning. Det står dog stadig ikke klart, hvordan streamingtjenester kan forholde sig, så de ikke skal monitorere hver undtaget titel for, om den stadig holder sig under grænsen. I scenarie 3 og 4 herunder skal der indledes med en juridisk udredning af problemstillingen.
Andet
I formulering af en materialevalgspolitik skal spørgsmål om målgrupper, genrer med mere ligeledes afklares. Er løsningen både for børn og voksne? Hvor sættes kvalitetsbarren? Skal der både være litterær litteratur og genrelitteratur såvel som krimier og romance? Jo mere populære genrer, der medtages, jo mere stiger populariteten og udgifterne, og er det foreneligt med brandet?
Brugere og begrænsninger
Langt de fleste digitale udlånsløsninger i verden giver kun adgang for i det land fastboende borgere. For de nordiske specialbiblioteker, er der en række principielle spørgsmål og udfordringer, da man spænder over flere lande og sprog.
Brugere: Hvem kan bruge løsningen?
Tilgængelig litteratur: Hvem kan låne hvad?
Forbrugsbegrænsninger: andre og mere praktiske spørgsmål.