Go to content

Bilaga A1:
Årsrapport for Kultur- og kunstprogrammet 2023

  
Antallet søknader
Antallet bevilget
Søknadsbeløpet (€) 
Bevilget beløp (€) 
2023
411
66
15 727 379
2 431 590
Kultur- og kunstprogrammet innvilger støtte til prosjekter innenfor alle kunst- og kulturområder, i alle prosjektfaser. Støtte kan søkes til prosjekter der det satses på kultur- og kunstproduksjoner og kreativt arbeid samt for å organisere og gjennomføre prosjekter som utvikler kompetanse innenfor kunst- og kulturfeltet. Alle aktører som virker på kultur- og kunstfeltet kan søke, så lenge prosjektets innhold oppfyller programmets kriterier.
År 2023 fikk programmet et nytt utvalg som holdt begge møtene fysisk i Helsinki, utvalget består av representanter fra Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Norge, Sverige og Åland. Beslutningen utvalget tok kan ikke overklages. I tillegg til utvalgsmøtene deltok utvalget på en introduksjonsdag for alle nye utvalg og det årlige joint meeting (utviklingsdag) for alle utvalgene som administreres av Nordisk kulturkontakt.
Programmet mottok 411 søknader i 2023. Tilskudd ble gitt til 66 prosjekt, hvilket motsvarer 16% av de tilsendte søknadene. 11 søknader oppfylte ikke de formelle kriteriene og derav fikk administrativt avslag. Totalt ble det bevilget 2 431 590 euro, motsvarende 15% av totalt søkt sum på 15 727 379 euro.
Två kvinnor poserar i baddräkt framför en blå bakgrund. Prosjektet Søsterskap fremhever kvinnelige
fotografers betydelige rolle gjennom flere generasjoner.
Foto: Emma Sarpaniemi

Ekstra tilskudd til arktiske samarbeid

I forbindelse med Nordic Bridges ble det publisert informasjon om tilleggsmidler arktiske samarbeid, som skulle fordeles innenfor de vanlige rundene av Kultur- og kunstprogrammet 2/22 og 1–2/23. Arktisk kultursamarbeid viser i denne sammenheng til samarbeid mellom arktiske aktører i Norden, Canada og USA. Innsatsen inkluderer fokus på urfolk og deres kultur i Arktis. I tillegg prioriteres prosjekter som følger opp eller spinner ut Nordic Bridges i den grad de omfatter Arktis.
Det var generelt høyt antall søknader som tydelig møtte kriterier for denne øremerkingen allerede i 2022, derfor var det 50 000 euro igjen øremerket for 2023. Antall søknader for artisk samarbeid oversteg en million euro i 2023, og bevilgete godt over en halv million.

Årets tildelinger

Søknadene er delt inn i to årlige runder hvorav begge rundene tildelte 33 prosjekter hver.
Prosjektene som fikk støtte fra Kultur- og kunstprogrammet har partnere i følgende land (antall i parentes): Danmark (42), Finland (40), Færøyene (8), Grønland (10), Island (20), Norge (48), Sverige (48), Åland (2) og andre land (70).
Fordelingen av kunstarter i prosjektene finner du under i grafene. Prosjekter som har spesifiserte en bestemt hovedkunstform fordeler seg på følgende måte (antall i parentes): billedkunst (3), circus (1), dans (6), film & media (1), kulturarv (3), litteratur (2), musikk (5), performans (4) og teater (2). Totalt 37 prosjekter indikerte at innholdet deres er tverrfaglig.
48 prosent av søknadene i 2023 var fra nye søkere til programmet. I planleggingsfasen av de tildelte prosjektene er det anslått at 32 prosent av de 4 674 deltakerne, tilsvarende 1 473 personer, vil være kvinner, 23 prosent, tilsvarende 1 089 personer menn og 45 prosent, tilsvarende 2 112 oppgir uspesifisert. Av de 411 søknadene ble 38 sendt inn av grupper, 105 av enkeltpersoner og 268 av organisasjoner.

Forventede resultater og effekter

Vurderingene og beslutningsprosessen følger bærekraftighetsmålene i Visjon 2030, det kulturpolitiske samarbeidsprogrammet samt politikken for integrering av tverrgående perspektiver i bærekraftig utvikling, likestilling og barne- og ungdomsperspektivet. Alle innvilgede prosjekter lever opp til programkriteriene og flere av de øvrige Nordisk ministerråds strategiske styringsdokument i arbeidet med å nå målene i det kulturpolitiske samarbeidsprogrammet.
Blant årets 66 prosjekter som fikk innvilget prosjektstøtte, svarte 40 søknader på målområdet Et grønt Norden, 33 på målet Et konkurransedyktig Norden og 59 prosjekter på Et sosialt bærekraftig Norden. I tillegg til målene nevnt i det kulturpolitiske samarbeidsprogrammet, trakk også 12 søkere frem en spesiell vekt på kunstnerisk bærekraft.
Av de 66 innvilgede prosjektene oppgir 60 at de har klare målsettinger for likestilling. 43 svarer de har et tydelig barne- og ungdomsperspektiv samt 62 at de har målsetninger i forhold til bærekraftig utvikling.

Eksempel på bevilget prosjekt innen målområdet Et grønt Norden

Sea Stories, en skyggeteaterforestilling om hav og havets nåværende tilstand for barn og deres foreldre. Utvalgsleder Auri Ahola beskriver prosjektet: "Sea Stories er et godt eksempel på en krystallklar kunstnerisk tanke samt realisering, som handler om havene og klimaendringer med utgangspunkt i kunsten. Det var en fryd å lese søknaden og tildele midler til prosjektet." Prosjektet er et samarbeid mellom aktører i Canada, Danmark, Finland og Sverige. Hva handler forestillingen om? Vi følger en historie om en ål. Hvordan den er født i Sargassohavet, hvordan den svømmer gjennom Atlanterhavet til Østersjøen og til våre elver og innsjøer, bare for å vende tilbake til Sargassohavet for neste generasjon.

Eksempel på bevilget prosjekt med et tydelig barne- og ungdomsperspektiv

SmåBUS (Barn- och Ungdomslitteratur Småland), en internasjonal barnebokkonferanse med temaet "Mot og sårbarhet", konferanse og seminar med deltakere fra flere land i Norden og Europa forøvrig.

Eksempel på bevilget prosjekt med tydelige mål for likestilling

NOT WHAT WE AGREED, et musikalsk-sosialt prosjekt hvor musikk blir en bro mellom hørende og døve. Målet er å lage et musikalsk sceneprogram som kan nytes av døve og hørende miljø. Tegnspråket formidles som en kilde til kreativitet. Samarbeidsprosjekt mellom aktørere i Baltikum og Norden.

Utvalgsmedlemmer for Kultur- og kunstprogrammet 2023-2025

Auri Ahola
Land: Finland
Ekspertfelt: samisk kultur, dans
Bente S Andersen
Land: Norge
Ekspertfelt: teater, regi, barn og unge
Gunnar Karel Másson
Land: Island
Ekspertfelt: musikk
Ivaaq Kriegel
Land: Grønland
Ekspertfelt: kunsthåndverk, design, foto, kunstpedagogikk, barn og unge
Mathias Lafolie
Land: Sverige
Ekspertfelt: teater
Guðrið Poulsen
Land: Færøyene
Ekspertfelt: kunsthåndverk
Sheyda Shafiei
Land: Åland
Ekspertfelt: kunst- og kulturforvaltning, audiovisuell kommunikasjon
Rosa Tolnov Clausen
Land: Danmark
Ekspertfelt: tekstil kunst

Oversikt over søknader og beløp

Antall tilskudd etter kunstfelt


Partnerne i innvilgede prosjekter kommer fra

* De andre partnerne kommer fra Belgia, Nederland, Portugal, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Canada, Mongolia, USA, Estland, Italia, Latvia, Litauen, Slovenia, Østerrike, Hong Kong, Mexico, Ungarn, Irland, Polen, Colombia, Kenya, Palestina, Rwanda, Sør-Afrika, Tyrkia, (70 partnere fra 26 land).

Land og områder hvor prosjektet skal gjennomføres

* De andre landene hvor prosjekter skal gjennomføres er USA, Canada, Kenya, Palestina, Rwanda, Sør-Afrika, Tyrkia, Frankrike, Latvia, Estland, Litauen, Tyskland, Spania, Storbritannia, Italia, Belgia, Polen (18 prosjekter i 27) land).

Søknad etter fordeling i ny eller tilbakevendende


Totalt antall innvilgede søknader: 66 (33+33)

Utvikling av antall søknader og tilskudd 2021-2023 per land

Antall søknader og tilskudd for hvert år

Tilskudd totalt 66 / Søknader totalt 411
* De andre landene der søknader er sendt inn fra år 2023 er Italia, Canada, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Tyskland, USA (8 land).
* De andre landene som har mottatt støtte i 2023 er Storbritania og Tyskland.


Tilskudd totalt 78 / Søknader totalt 290

Tilskudd totalt 65 / Søknader totalt 320
Nordisk kulturkontakt | nordiskkulturkontakt.org