Go to content

Direktørens årsoversigt


Nordisk Kulturkontakt er en institution under Nordisk Ministerråd. Vi arbejder for at styrke det nordiske samarbejde på kulturområdet og øge kendskabet til nordisk kultur i Finland. Vi arrangerer kulturmøder i de eventyrlige lokaler på kystfæstningsøen Sveaborg og læsefremmende indsatser for både voksne og børn på det nordiske specialbibliotek i det centrale Helsingfors. Vi har sprogcaféer, forfattermøder og workshops, der kan åbne sindet for de nordiske værdier og dimensioner i menneskers liv i Finland. Udover programvirksomheden skaber Nordisk Kulturkontakt også forudsætningerne for et levende nordisk kultur- og foreningsliv ved at være sekretariat for Nordisk Ministerråds støtteprogrammer inden for kunst, kultur og civilsamfund.
Denne årsrapport redegør for, hvordan Nordisk Kulturkontakt har bidraget til arbejdet med målene i det Kulturpolitiske samarbejdsprogram. Årsrapporten dækker ikke alle vores aktiviteter og indsatser i kalenderåret, men vores ambition er, at rapporten er et vindue ind i en organisation, der med base i Finland arbejder strategisk for at styrke de nordiske fællesskaber. Fællesskaber, hvor kulturlivet naturligt udgør et vigtigt omdrejningspunkt.

Kulturens kraft er ”soft power”

Nordisk Kulturkontakt befinder sig i en samtid, hvor der er behov for en gentænkning af det nordiske samarbejde. Det er ikke det samme i dag, som det var for bare to år siden. De geopolitiske spændinger vi oplever i disse år, gør det både vigtigt og meningsfuldt at bedrive kulturelt virksomhed i Finland.
Landets optagelse i NATO i 2023 har præget det nordiske kultursamarbejde, og som organisation har vi på den ene side oplevet et positivt momentum, der har styrket og udvidet rummet for kultursamarbejde og kulturdiplomati i Norden. Samtidig har vi på den anden side oplevet en stigende uro i kultursektoren over, hvordan de i bred forstand usikre tider kan komme til at påvirke det nordiske kulturliv.
Som samnordisk organisation er vi konjunkturfølsomme og påvirkes af den verden, vi er en del af. Og forandringer i de nationale budgetter for kultursektoren samt den generelle prisudvikling i samfundet kan føre til, at der lander flere ansøgninger om projektmidler hos os. 

Øget fokus på fælleskaber

Den 1. januar 2023 fik Nordisk Kulturkontakt ny bestyrelse og ny direktør. Ved bestyrelsens konstituering valgtes islandske Ragnheiður H. Þórarinsdóttir som bestyrelsesleder. De øvrige medlemmer er Aleksi Malmberg (Finland), Hanna Hagmark (Åland), Lars Brustad (Norge) samt Nina Röhlcke (Sverige).
Med en ny ledelse for Nordisk Kulturkontakt, har der naturligt været et fornyet fokus på opdrag og økonomi i organisationen. Balancen mellem de kulturpolitiske mål og vores ressourcer har været genstand for interne udviklingsdialoger, og udgangspunktet er, at vi skal udnytte og forbedre det bestående og samtidig søge forandring og udforske nye muligheder.
Vi har således i løbet af året genovervejet institutionens relevans. Det er afgørende for Nordisk Kulturkontakt og for institutionens tilstedeværelse i Finland, at vi styrker samarbejdet med finske myndigheder og organisationer. Vi har et naturligt fokus på nordisk samarbejde, men vi har brug for at etablere et større rodnet i det finske samfund.
I det nordiske bibliotek har de overvejelser betydet, at vi har øget antallet af aktiviteter på finsk, ligesom vi har øget indkøb af finsk litteratur, både af finske forfattere og af nordiske forfattere oversat til finsk. I vores programvirksomhed har vi i 2023 indført det princip, at alle aktiviteter foregår i samskabelse med andre aktører. Vi har flyttet vores organisatoriske fokus fra det primært kuraterende til at fokusere på at skabe fællesskaber omkring kunst- og kulturoplevelser.
Nordisk Kulturkontakt besidder enestående viden om og et stort netværk i det nordiske kulturliv, og vi har adgang til lokaler og teknisk udstyr. Det vil være blandt de elementer, vi kan komme med til samarbejder og projekter med andre aktører, der handler om at producere et nordisk program.

Støtteprogrammer – en investering i nordisk samarbejde  

I 2023 har vi registreret en øget interesse for vores støtteprogrammer. Til det budgetmæssigt største program, vi administrerer - Kultur- og kunstprogrammet - er antallet af ansøgninger vokset med 30 % - 290 ansøgninger i 2022 og 411 i 2023.
For ansøgere er konsekvensen, at det er blevet vanskeligere at få bevilget midler til nordiske projekter. Antallet af tildelte projektmidler var totalt 16 % i 2023 sammenlignet med 26,9 % i 2022. Vi erfarede også, at knap halvdelen af ansøgerne i 2023 - 48 % - var nye ansøgere til programmet.
I 2023 har vi arbejdet meget aktivt med at informere om Nordisk Ministerråds støtteprogrammer. Det har været muligt at booke online møder med rådgivere, ligesom potentielle ansøgere har haft mulighed for at møde os rundt omkring i Norden. I 2023 har rådgiverne været i Bergen, Træna, Drammen, Åbo, Helsingfors, Uleåborg, Enare, Mariehamn, Nuuk, Reykjavik, Stockholm, Malmø, Tartu og Tallinn.
For Nordisk Kulturkontakt er synlighed om Nordisk Ministerråds arbejde og det personlige møde med aktører, afgørende vigtigt, men kan også, afstedkomme mange gode ansøgninger, der ikke kan imødekommes på grund af begrænsede midler.

Besparelser

Som øvrige samnordiske kulturinstitutioner under Nordisk Ministerråd, er Nordisk Kulturkontakt pålagt 5 % besparelser om året i perioden 2020-2024. Som en af konsekvenserne af besparelserne i 2023 har vi opsagt dele af lejeaftalen, der vedrører det nordiske bibliotek, så vores samlede antal kvadratmeter i det centrale Helsingfors nu er reduceret fra 890 til 652 m2.
Nordisk Kulturkontakt råder fortsat over 1.627 kvadratmeter på Sveaborg, der stilles til vores disposition af den finske stat. Vi har i efteråret 2023 sat et udviklingsarbejde i gang, og vores ambitionen er, at vores faciliteter på Sveaborg de kommende år kan udvikles som betydende mødeplads for kreativt skabende fra hele Norden. 

Værdiskabelse i Norden

Nordisk Kulturkontakts strategiske grundlag er Nordisk Ministerråds overordnede vision og samarbejdsprogrammets målsætninger er rettesnor for vores virksomhed. Med vores arbejde synliggør vi de principper, vi i Norden ser som grundforudsætninger for det åbne demokrati: Ytringsfrihed, kulturel mangfoldighed og samhørighed.
For Nordisk Kulturkontakt er det vores bud på nordisk nytteværdi. At vi både i programvirksomheden og i støtteprogrammerne skaber viden og tilbyder netværksrelationer i Norden og internationalt. Og alt hvad vi gør, handler om at fremme den nordiske kultursektor og borgernes oplevelser og møder med den!
Gitte Grønfeld Wille, Nordisk kulturkontakts direktör
Gitte Grønfeld Wille
er direktør på Nordisk Kulturkontakt siden 1. Januar 2023.

Virksomhedens strategiske rammer

Nordisk Kulturkontakt er en institution under Nordisk Ministerråd. Vi arbejder for at styrke det nordiske samarbejde på kulturområdet og øge kendskabet til nordisk kultur i Finland.
Vores strategiske grundlag er Nordisk Ministerråds overordnede vision om, at Norden skal være den mest bæredygtige og integrerede region i verden i 2030.
Vi bidrager til at gennemføre de nordiske kulturministres Kulturpolitiske samarbejdsprogram, der konkretiserer kultursektorens bidrag til Vision 2030.