Projektet "Roma and Traveller students in the Nordic region" har til formål at skabe netværk for romastuderende i de nordiske lande.
"Projektet vil arbejde hen imod dette mål ved at etablere kontakt med romastuderende i Finland, Sverige og Norge, organisere nationale møder for romastuderende i de tre lande, indsamle information om de studerendes behov og organisere et fælles møde for romastuderende fra de tre lande i Sverige. Vores viden og erfaring tyder på, at dette kan styrke nogle af de mest marginaliserede og usynlige studerende i Norden.
"Roma-grupperne er sandsynligvis nogle af dem, der står over for de største udfordringer i Norden. Der findes ingen forskning eller rapporter, der dokumenterer omfanget af romastuderende i Norden eller deres erfaringer med videregående uddannelse. På den anden side findes der rapporter om uddannelse på grundskoleniveau, som viser, at romaerne allerede får mindre af den uddannelse, de har ret til i Norden. Vores projekt vil derfor fremme netværksdannelse mellem romastuderende i tre nordiske lande.”
Nordisk ungdomslejr 2023 med tema " Tabu"
– Sveriges Døves ungdomsforbund
– Støttet med 16 746 euro
Sveriges Døves Ungdomsforbund arrangerede en fælles sommerlejr med temaet tabu.
"Som døv kan man gå glip af meget information om emner i forskellige medier, dels fordi det er talt, men også nogle gange skrevet på svensk/andet nordisk skriftsprog, som ikke er deltagernes førstesprog, og som de ikke altid behersker fuldt ud. Det er også sværere at engagere sig i organisationer eller forskellige fora, hvis man er en enlig døv person. Derfor ser vi denne camp som en vigtig og perfekt mulighed for at øge bevidstheden, informere og inspirere og bryde tabuet, hvor unge mennesker også kan mødes og udvide deres netværk, herunder udveksle erfaringer, viden og ideer."
Ny ekspertgruppe i 2023
En ny ekspertgruppe for Norden 0-30 er begyndt i 2023. De seks nye medlemmer befinder sig alle aldersmæssigt tæt på støtteprogrammets primære målgruppe – børn og unge op til 30 år. De udvalgte eksperter repræsenterer desuden et bredt udvalg af de nordiske lande, med medlemmer fra henholdsvis Sverige, Finland, Island, Åland, Færøerne og Grønland.
Ekspertgruppen har i 2023 arbejdet med egen arbejdsskik og hvordan de som gruppe bedst muligt kan samarbejde om ansøgningsbedømmelsen på tværs af nordiske landegrænser og egne indblandinger i børn- og ungdomsprojekter i hele Norden. På årets sidste udvalgsmøde formulerede ekspertgruppen fælles retningslinjer for ansøgningsbedømmelsen. Her satte de særligt fokus på god kommunikation i forbindelse med inhabilitet, sygdom og fælles vurdering af ansøgningerne.
Ekspertgruppen reflekterede også over de ansøgte projekters langsigtede værdi og besluttede at tildele større fokus på dette i vurderingen af kommende ansøgninger. De bemærkede desuden at året 2023 viste en lovende udvikling mod at involvere unge aktivt allerede fra planlægningsfasen, samt at et stigende antal projekter også ledes af unge selv.
Målgruppeanalyse 2023
Med den stigende interesse for programmet opstår også et behov for fortsat at være opmærksom på klare instruktioner og tilgængelighed, så ansøgere ved præcis, om de kan søge og hvordan de skal søge om støtte. Derfor besluttede NORDBUK-komiteen at udføre en målgruppeanalyse af programmet. Målgruppeanalyse udføres af Kulturens Analyseinstitut på vegne af Nordisk Kulturkontakt.
[AS7] Med afsæt i programmets ansøgerdata, vil målgruppeanalysen fokusere på, hvilke aktører og brancher der typisk søger midler og heraf udlede hvilke aktører og brancher der ikke søger. Målgruppeanalysen vil også gå kvalitativt til værks via interviews med tidligere bevilgede projekter i Norden 0-30 for at kunne levere forbedringsforslag til Nordisk Kulturkontakt i første kvartal af 2024.