Go to content

Bilaga A4:
Årsrapport 2023 for Norden 0–30

  
Antal ansøgninger
Antal bevilgede projekter
Ansøgt beløb (€) 
Bevilget beløb (€) 
2023
118
25
3 734 093
740 494
Støtteprogrammet Norden 0–30 henvender sig til børn og unge op til 30 år. Programmet yder støtte til projekter, initiativer og netværk af politisk, social eller kulturel karakter, som har fokus på inddragelse af børn og unge. Nordisk Kulturkontakt er ansvarlig for administrationen af programmet på vegne af Nordisk Børne- og Ungdomskomité (NORDBUK).
I 2023 modtog programmet 118 ansøgninger i løbet af årets 3 ansøgningsrunder, hvoraf 25 projekter blev tildelt støtte til et samlet støttebeløb på 740 494 euro. 42 projekter søgte om den maksimale finansiering på 50.000, hvoraf 6 bevilgedes det fulde beløb. Den største aldersgruppe der søgte og fik bevilget støtte i 2023, befandt sig i gruppen 26-30 (22 bevilgede), 16–19 år (17) og 20–25 år (17). Den mindste gruppe var 0–5 år med ét bevilget projekt i 2023.
Man står i grönt strålkastarljus på en scen.
Nordiskt Lys er en mødesplads for kunst- og kulturudviklere i Norden arrangeret på og af Nordiske Folkehøjskole fra Norden 0–30. Billede: Nordiske Folkehøjskole.

Årets bevillinger

Tre temaer er specificeret i Norden 0–30 programmet: kulturelle, sociale og politiske. Spørger man støttemodtagerne, hvor deres projekt befinder sig indenfor disse tre temaer, identificerer størstedelen af de bevilgede projekter sig som kulturelle (11 ud af 25) mens 4 projekter identificerer sig som sociale, og 4 som politiske.
En stor del af støttemodtagerne valgte at identificere sig som ”andet”. Ser man nærmere på, hvad dette ”andet” består af, indikerer svarene, at de bevilgede projekter spænder over flere temaer, f.eks. politisk-sociale bevægelser, studenterforeninger samt projekter med fokus på samiske rettigheder og på børns rettigheder.
De tre temaer kan derfor enten tolkes meget bredt, hvor projekter med en klar kunstnerisk dimension ofte har indbyggede samfundsmæssige og sociale temaer indlejret, hvilket kan gøre det svært at placere et projekt entydigt indenfor et enkelt felt. Eller også tolkes de tre temaer som for entydige, hvorfor man vælger at definere sit projekt som på værende på tværs af skalaen.
Ser man på de bevilgedes projekters indhold, beskrives kulturelle projekter ofte med et indlejret socialt eller politisk indhold. Et eksempel er en ansøgning fra organisationen Rock Donna, hvor det hovedsagelige mål defineres som kulturelt, mens formålet med organisationen er at få flere kvinder og underrepræsenterede kønsidentiteter ind i musikbranchen. Derfor går de tre temaer ofte hånd i hånd i modsætning til de andre støtteprogrammer, hvor kultur og kunst er forbundet som et enkeltstående tema.
Flere projekter har bæredygtighed indlejret i sine projekter. Særligt 5 ud af de 25 støttede projekter har klima som deres centrale tema for projektet. Eksempler på støttede projekter er en sommerlejr for unge aktivister i Norden med fokus på den grønne omstilling. Et andet eksempel er et netværksskabende projekt for nordiske unge med særskilt fokus på verdensmålene.

Projekteksempler

Oraklets kløvne tunger

– Samarbejde mellem Art Lab Gnesta, Nordnorsk Kunstcenter, Laboratory for Aesthetics & Ecology
– Støttet med: 49 986 euro
I Oraklets Kløvne tunger vil den selvorganiserede børnegruppe Red Jorden skabe en forestilling i 2023-2024, der stimulerer samtaler om nutiden og mulige fremtider i dialog med andre børn, forskere og aktivister i Sverige, Danmark og Norge.
”I det kunstneriske arbejde lader vi os lede af antikke figurer som oraklet - kvinden, der kan forudsige fremtiden. Projektets titel leger med udtrykket at tale med kløvet tunge - som kan associeres med de modstridende budskaber, voksenverdenen kommunikerer, når de på samme tid siger, at vi skal stoppe klimaforandringerne, men alligevel ikke ser ud til at gøre noget ved det. Vi er også inspireret af Hydran, det ottehovedede, giftige sumpmonster fra de gamle myter, som hersker over sumpene. Hydran bliver en allieret for os til at tænke forsigtigt om en usikker fremtid, som vil kræve, at kortene bliver tegnet om, når smeltende iskapper betyder total tid for vådområder. RJK og ALG arbejder tæt sammen under projektet og producerer en performativ manifestation baseret på børnenes egne spekulationer, som igen stimulerer til nye samtaler om nutiden og mulige fremtider, langt ud over Gnesta bys grænser. Projektet tillader barnets magiske tænkning gennem leg og modstand som en strategi til at finde sted i denne, den sjette masseudryddelse.”

Romaer og rejsende studerende i de nordiske lande

– Foreningen RUNG
– Støttet med 42 747 euro
En flicka klär ut sig til enhörning.
I projektet Oraklets kløvne tunger udforsker børn de modstridige budskaber som voksenverdenen producerer.
Foto: Art Lab Gnesta
Projektet "Roma and Traveller students in the Nordic region" har til formål at skabe netværk for romastuderende i de nordiske lande.
"Projektet vil arbejde hen imod dette mål ved at etablere kontakt med romastuderende i Finland, Sverige og Norge, organisere nationale møder for romastuderende i de tre lande, indsamle information om de studerendes behov og organisere et fælles møde for romastuderende fra de tre lande i Sverige. Vores viden og erfaring tyder på, at dette kan styrke nogle af de mest marginaliserede og usynlige studerende i Norden.
"Roma-grupperne er sandsynligvis nogle af dem, der står over for de største udfordringer i Norden. Der findes ingen forskning eller rapporter, der dokumenterer omfanget af romastuderende i Norden eller deres erfaringer med videregående uddannelse. På den anden side findes der rapporter om uddannelse på grundskoleniveau, som viser, at romaerne allerede får mindre af den uddannelse, de har ret til i Norden. Vores projekt vil derfor fremme netværksdannelse mellem romastuderende i tre nordiske lande.”

Nordisk ungdomslejr 2023 med tema " Tabu"

– Sveriges Døves ungdomsforbund
– Støttet med 16 746 euro
Sveriges Døves Ungdomsforbund arrangerede en fælles sommerlejr med temaet tabu.
"Som døv kan man gå glip af meget information om emner i forskellige medier, dels fordi det er talt, men også nogle gange skrevet på svensk/andet nordisk skriftsprog, som ikke er deltagernes førstesprog, og som de ikke altid behersker fuldt ud. Det er også sværere at engagere sig i organisationer eller forskellige fora, hvis man er en enlig døv person. Derfor ser vi denne camp som en vigtig og perfekt mulighed for at øge bevidstheden, informere og inspirere og bryde tabuet, hvor unge mennesker også kan mødes og udvide deres netværk, herunder udveksle erfaringer, viden og ideer."

Ny ekspertgruppe i 2023

En ny ekspertgruppe for Norden 0-30 er begyndt i 2023. De seks nye medlemmer befinder sig alle aldersmæssigt tæt på støtteprogrammets primære målgruppe – børn og unge op til 30 år. De udvalgte eksperter repræsenterer desuden et bredt udvalg af de nordiske lande, med medlemmer fra henholdsvis Sverige, Finland, Island, Åland, Færøerne og Grønland.
Ekspertgruppen har i 2023 arbejdet med egen arbejdsskik og hvordan de som gruppe bedst muligt kan samarbejde om ansøgningsbedømmelsen på tværs af nordiske landegrænser og egne indblandinger i børn- og ungdomsprojekter i hele Norden. På årets sidste udvalgsmøde formulerede ekspertgruppen fælles retningslinjer for ansøgningsbedømmelsen. Her satte de særligt fokus på god kommunikation i forbindelse med inhabilitet, sygdom og fælles vurdering af ansøgningerne.
Ekspertgruppen reflekterede også over de ansøgte projekters langsigtede værdi og besluttede at tildele større fokus på dette i vurderingen af kommende ansøgninger. De bemærkede desuden at året 2023 viste en lovende udvikling mod at involvere unge aktivt allerede fra planlægningsfasen, samt at et stigende antal projekter også ledes af unge selv.

Målgruppeanalyse 2023

Med den stigende interesse for programmet opstår også et behov for fortsat at være opmærksom på klare instruktioner og tilgængelighed, så ansøgere ved præcis, om de kan søge og hvordan de skal søge om støtte. Derfor besluttede NORDBUK-komiteen at udføre en målgruppeanalyse af programmet. Målgruppeanalyse udføres af Kulturens Analyseinstitut på vegne af Nordisk Kulturkontakt. [AS7] Med afsæt i programmets ansøgerdata, vil målgruppeanalysen fokusere på, hvilke aktører og brancher der typisk søger midler og heraf udlede hvilke aktører og brancher der ikke søger. Målgruppeanalysen vil også gå kvalitativt til værks via interviews med tidligere bevilgede projekter i Norden 0-30 for at kunne levere forbedringsforslag til Nordisk Kulturkontakt i første kvartal af 2024.

Ekspertgruppen for Norden 0-30 årene
2023-2025

Jack Hancock
Land: Åland
Angutitsiaq E. Isbosethsen
Land: Grønland
Tinna Isebarn
Land: Island
Eetu Leinonen
Land: Finland
Shahin Khosravi (suppleant)
Land: Sverige
Danjal Hátún Augustinussen (suppleant)
Land: Færøerne

Norden 0-30 Statistik 2023

Fordeling deltagerlande og områder

Estimerat antal deltagere pr. land og region (blandt bevilgede projekter)


Estimeret antal deltagere andre områder

Nordisk kulturkontakt | nordiskkulturkontakt.org