Go to content

Bilaga A3:
Årsrapport for de unges kultur- och sprogprogram Volt

  
Antal ansøgninger
Antal
bevillinger
Ansøgt beløb (euro) 
Bevilget beløb (euro) 
2023
17
10
680 825
252 600
Volt er et kultur- og sprogprogram for børn og unge op til 25 år. Programmet støtter projekter, der vækker interesse for kunst, kultur og sprog i andre nordiske lande og regioner.
Støtte kan søges af enkeltpersoner, grupper og organisationer. Projektet skal bidrage til samspil mellem aktører fra mindst tre nordiske lande og gennemføres i et eller flere af de nordiske lande, herunder Færøerne, Grønland eller Åland. Der ydes støtte til projekter med fokus på børn og unges egen kulturelle og kunstneriske skabelse og til alle områder inden for kunstnerisk kultur.
I 2023 modtog Volt 17 ansøgninger af høj kvalitet. 10 projekter modtog støtte fra programmet, svarende til 41% af de indsendte ansøgninger. I alt blev der bevilget 252 600 euro, hvilket svarer til 37% af det samlede ansøgte beløb på 680 825 euro. De enkelte bevillinger varierede i størrelse fra 7000 euro til 70 000 euro.

Årets bevillinger

En kvinna i grön tröja står på en scen framför en publik av barn.
’'Trillebørstur i Nord’ er en rejse rundt i Norden i en helt særlig trillebør. Foto: Bergur Fonsdal Johannesen og Lone Wernblad.
De fleste ansøgninger til programmet i 2023 kom fra Norge (5) efterfulgt af Finland (4) og Sverige (3). Fra Færøerne, Grønland og Island kom der hver én ansøgning.
Fordelingen af kunstarter i de bevilgede projekter var stor og spredte sig ud på tværs af områder indenfor arkitektur (1), billedkunst (4), litteratur (1), medier (2), musik (5), teater (2) og sprog (5). En enkelt ansøgning havde udelukkende fokus på screenwriting.
Samarbejdet i de bevilgede projekter er fordelt på alle nordiske lande og regioner. Selvom de underrepræsenterede regioner mangler blandt hovedansøgerne, har alle de bevilgede projekter partnere fra enten Grønland, Island, Færøerne eller Åland. To projekter har ålandsk deltagelse, mens fire projekter har partnere fra Grønland, Færøerne eller Island. Svenske og finske partnere er involveret i fire projekter hver. Fem projekter har deltagere fra Norge, og alle syv projekter har partnere fra Danmark.
Projekterne vil også blive implementeret i alle nordiske lande og regioner. Seks af projekterne planlægger aktiviteter i Danmark, fire i Norge og Sverige, tre i Finland, Island, Færøerne og Grønland og et på Åland. Projekterne planlægger at gøre brug af en række forskellige sprog: dansk (6), engelsk (5), finsk (3), færøsk (1), grønlandsk (3), islandsk (4), norsk (4), svensk (4).
Aldersfordelingen i de bevilgede projekter er spredt ligeligt ud i alle aldersgrupper helt op til 25 år, med undtagelse af de mindste børn i kategorien 0-5 år, med kun to projekter. Kønsfordelingen har en estimeret lille overvægt af kvinder/piger på 1831 deltagere mod mænd/drenge på 1626. 355 er defineret som uspecificeret.
Det samlede antal deltagere fordelt på lande skønnes at være: 957 deltagere fra Danmark, 279 deltagere fra Finland, 1324 fra Sverige, 1785 fra Norge, 226 fra Island, 564 fra Færøerne, 87 fra Grønland, 387 fra Åland og 20 fra andre lande, hvis omkostninger ikke kan refunderes af projektmidlerne, men som bidrager til det samlede program med anden finansiering.

Ny ekspertgruppe

En ny ekspertgruppe for Volt er begyndt i 2023. Ekspertgruppen består af fire medlemmer; to eksperter, der alders- og erfaringsmæssigt repræsenterer målgruppen, og to, der samtidigt deltager i ekspertgruppen for kultur- og kunstprogrammet og derfor ejer den nødvendige viden indenfor kunst- og kulturfeltet. De udvalgte eksperter repræsenterer desuden de nordiske lande bredt, med medlemmer fra henholdsvis Norge, Finland, Danmark og Grønland. Forperson for 2023 var Lukas Peurala fra Finland.
Ekspertgruppen diskuterede, om den langvarige situation med pandemien har skabt stor usikkerhed i feltet, og om mange potentielle tilbagevendende ansøgere har været nødt til at udskyde deres projekter og dermed endnu ikke har kunnet søge om støtte til nye initiativer. Ekspertgruppen var dog glad for at se, at underrepræsenterede regioner og minoritetssprog var aktive deltagere i så mange af de tildelte projekter. En reduktion i antallet af ansøgninger har ikke betydet en reduktion i deres kvalitet. Det blev bemærket, at der stadig var få ansøgninger rettet mod små børn. Størstedelen af projekterne er fortsat rettet mod aldersgruppen 11-25 år.
I sin vurdering lagde ekspertgruppen fortsat vægt på inddragelsen af børn og unge i planlægningen, gennemførelsen og evalueringen af projekterne. Vurderingen lagde også vægt på gennemførligheden og de praktiske forventede resultater. Udvalget dækker også mange kunstneriske områder fra jazz, dans og litteratur til workshops i offentlige taler og bæredygtighed.


Projekteksempel 

”Kom på trillebørstur i Nord”

Et projekt, støttet i 2023 med EUR 32 500, der rejser rundt i Norden og inviterer de 5 til 8-årige med på rejse i en fantastisk trillebør, hvor de lærer om Norden gennem fortællinger, musik, sange og kreative aktiviteter. Det er både en musikteaterforestilling med workshop og et kreativt, musikalsk, digitalt læringsunivers.

Ekspertgruppe for Volt 2023-2025

Bente S. Andersen
Land: Norge
Kunst- og kulturområde: teater, instruktion, børn og unge
Sofie Hoppe Søe
Land: Danmark
Kunst- og kulturområde: børn og unge, tekstforfatning
Ivaaq Kriegel
Land: Grønland
Kunst- og kulturområde: kunsthåndværk, design, foto, kunstpædagogik, børn og unge
Lukas Peurala
Land: Finland
Kunst- og kulturområde: cirkus, moderne dans, akrobatik
Enter Exude plays with a complex speculation: if environmental toxins increase the birth of transgender individuals in the world, can we think of the car as our techno-toxicological parent?
Foto: Bergur Fonsdal Johannesen og Lone Wernblad

Oversigt ansøgninger og beløb

Fordeling af lande og områder, der deltager i bevilgede Volt-projekter

Totalt antal bevilgede ansøgninger: 7

Antal ansøgninger per land

Totalt antal bevilgede ansøgninger: 7

Fremme af nordisk møde og samarbejde gennem kultur

Fordeling af deltagere fra lande og områder, der deltager i bevilgede Volt-projekter

Totalt antal deltagere: 4627

Fordeling af lande og områder, hvor projektet udføres


Fremme af unges interesse for de nordiske sprog

Andet: älvdalska, østgrønlandsk, nordgrønlandsk

Væsentligste kommunikationssprog

Andet: älvdalska
Nordisk kulturkontakt | nordiskkulturkontakt.org