De fleste ansøgninger til programmet i 2023 kom fra Norge (5) efterfulgt af Finland (4) og Sverige (3). Fra Færøerne, Grønland og Island kom der hver én ansøgning.
Fordelingen af kunstarter i de bevilgede projekter var stor og spredte sig ud på tværs af områder indenfor arkitektur (1), billedkunst (4), litteratur (1), medier (2), musik (5), teater (2) og sprog (5). En enkelt ansøgning havde udelukkende fokus på screenwriting.
Samarbejdet i de bevilgede projekter er fordelt på alle nordiske lande og regioner. Selvom de underrepræsenterede regioner mangler blandt hovedansøgerne, har alle de bevilgede projekter partnere fra enten Grønland, Island, Færøerne eller Åland. To projekter har ålandsk deltagelse, mens fire projekter har partnere fra Grønland, Færøerne eller Island. Svenske og finske partnere er involveret i fire projekter hver. Fem projekter har deltagere fra Norge, og alle syv projekter har partnere fra Danmark.
Projekterne vil også blive implementeret i alle nordiske lande og regioner. Seks af projekterne planlægger aktiviteter i Danmark, fire i Norge og Sverige, tre i Finland, Island, Færøerne og Grønland og et på Åland. Projekterne planlægger at gøre brug af en række forskellige sprog: dansk (6), engelsk (5), finsk (3), færøsk (1), grønlandsk (3), islandsk (4), norsk (4), svensk (4).
Aldersfordelingen i de bevilgede projekter er spredt ligeligt ud i alle aldersgrupper helt op til 25 år, med undtagelse af de mindste børn i kategorien 0-5 år, med kun to projekter. Kønsfordelingen har en estimeret lille overvægt af kvinder/piger på 1831 deltagere mod mænd/drenge på 1626. 355 er defineret som uspecificeret.
Det samlede antal deltagere fordelt på lande skønnes at være: 957 deltagere fra Danmark, 279 deltagere fra Finland, 1324 fra Sverige, 1785 fra Norge, 226 fra Island, 564 fra Færøerne, 87 fra Grønland, 387 fra Åland og 20 fra andre lande, hvis omkostninger ikke kan refunderes af projektmidlerne, men som bidrager til det samlede program med anden finansiering.
Ny ekspertgruppe
En ny ekspertgruppe for Volt er begyndt i 2023. Ekspertgruppen består af fire medlemmer; to eksperter, der alders- og erfaringsmæssigt repræsenterer målgruppen, og to, der samtidigt deltager i ekspertgruppen for kultur- og kunstprogrammet og derfor ejer den nødvendige viden indenfor kunst- og kulturfeltet. De udvalgte eksperter repræsenterer desuden de nordiske lande bredt, med medlemmer fra henholdsvis Norge, Finland, Danmark og Grønland. Forperson for 2023 var Lukas Peurala fra Finland.
Ekspertgruppen diskuterede, om den langvarige situation med pandemien har skabt stor usikkerhed i feltet, og om mange potentielle tilbagevendende ansøgere har været nødt til at udskyde deres projekter og dermed endnu ikke har kunnet søge om støtte til nye initiativer. Ekspertgruppen var dog glad for at se, at underrepræsenterede regioner og minoritetssprog var aktive deltagere i så mange af de tildelte projekter. En reduktion i antallet af ansøgninger har ikke betydet en reduktion i deres kvalitet. Det blev bemærket, at der stadig var få ansøgninger rettet mod små børn. Størstedelen af projekterne er fortsat rettet mod aldersgruppen 11-25 år.
I sin vurdering lagde ekspertgruppen fortsat vægt på inddragelsen af børn og unge i planlægningen, gennemførelsen og evalueringen af projekterne. Vurderingen lagde også vægt på gennemførligheden og de praktiske forventede resultater. Udvalget dækker også mange kunstneriske områder fra jazz, dans og litteratur til workshops i offentlige taler og bæredygtighed.